Пътуващите, влизащи във Франция или в отвъдморските й територии, ще трябва, считано от днес, да носят разрешително, обяви френското министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

Мярката, която влиза в сила незабавно, предвижда пътуващите да попълват формуляр, който да показват на граничните пунктове или преди да се качат на самолет, пътуващ към френска територия.

Изисква се във формуляра - който може да бъде открит на английски и френски език на интернет страницата на френското вътрешно министерство - хората да посочват причината за пътуването си. Изискването важи и за онези, на които се налага да влязат във Франция от друга страна в ЕС, за да работят.

Екипажите на самолетите и корабите, както и участващите в превоз на стоки през френските граници, също трябва задължително да носят документа, уточни министерството.

От средата на миналия месец Франция е под строга карантина заради новия коронавирус. Според сегашните правила хората трябва да носят със себе си разрешително, в което да са посочени причините за излизането при напускане на дома. Полицията стриктно наблюдава за спазването на мерките.

На този фон днес френското министерство на въоръжените сили съобщи, че около 40 души от екипажа на самолетоносача "Шарл де Гол" са с подозрения за коронавирус.

Те са поставени в изолация на борда като превантивна мярка, а медици следят внимателно здравословното им състояние.

Едва наскоро военните моряци започнали да показват симптоми на коронавируса. Медицинският отцек на самолетоносача е оборудван с апарати за обдишване.
В момента френският самолетоносач се прибира от Атлантическия океан към пристанището си на постоянно базиране в Средиземно море.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 905 150 64 829 399 507 3 380 369
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 905 150 64 829 399 507
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer