Всеки момент ще бъде достигната критичната граница на капацитет на болниците в района на Париж, а болниците в Източната част на страната, около Страсбург, от няколко дни вече буквално издъхват. Затова и днес спешно се превозват пациенти към Западна Франция. В обратна посока пък пътуват лекари-доброволци.

Идните дни би трябвало да дадат първите резултати от карантината. Трябва търпение обаче, уверява правителството и не крие, че най-трудната фаза предстои.

„Трябва заедно да се изправим срещу много сериозно предизвикателство. Казвам ви ясно и честно – борбата едва сега започва. Първите 2 седмици на април месец ще са трудни, дори по-трудни от изминалите 2 седмици“, заяви премиерът на страната Едуард Филип.

Снимка: Reuters

Мобилизирани са всички обществени частни болници, както и 5 от военните болници във Франция.

„Първоначално капацитетът на Франция беше от 5 хиляди легла в интензивни отделения. Сега сме го увеличили на 10 хиляди. Целта ни е да достигнем 14-14 хиляди и 500 легла в цялата страна“, каза министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран.

С хеликоптери и военни самолети се транспортират пациенти към Германия и Швейцария. Два високоскоростни влака пък днес превозват болни към отделенията по реанимация, които все още имат свободни легла с дихателни апарати. В обратна посока пък, на изток, тръгнаха лекари, за да помагат в идните критични часове и дни.

Това, което разтресе Франция, е смъртта на едно дете, това е изключителна рядкост, броят на заболелите деца е много под 1 процент.

Това, което се случи със 16-годишната Жюли, е факт и тази история върна на първи план споровете около валидността на тестовете.

Това момиче миналата седмица е имало лека кашлица. Състоянието му се влошава в понеделник и е прието вечерта в болница, където му се прави първи тест. Няколко часа по-късно се влошава рязко и е преместено в специализирана болница. Правят му се два нови теста – от бързите, те са негативни. Лекарите махат облеклата си и го обдишват, а няколко часа по-късно идват резултатите от бавния тест, които са положителни.

Още от самото начало Франция е откровена в позицията си – няма достатъчно тестове. Числата от статистиката за заболелите – това са тези, които са тествани и имат положителни резултати, а това са хората с много остри симптоми и са в болниците.

Статистиката отчита броя на починалите – но това са тези, които са починали в болницата, без починалите вкъщи и в домовете.

Броят на излекуваните е по-голям от броя на хората, които са в интензивните отделения