Франция е започнала подготовка за извършването на въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи днес президентът Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

По думите му още от утре ВВС ще проведат разузнавателни полети, за да набележат конкретните обекти, които ще бъдат бомбардирани.

Оланд потвърди, че Франция няма да изпрати сухопътни войски в близкоизточната страна: „Смятам, че би било без значение и нереалистично да се изпращат френски войски на терен в Сирия. Нереалистично, защото ние ще сме единствените. Безсъдържателно, защото ще бъдат трансформирани в окупационни сили“.

„Регионалните сили трябва да поемат своите отговорности. Франция въпреки това ще работи за намирането на политическо решение“. Според президента намирането на политически преход, който да изключва президента Башар Асад е от съществено значение.

„Преходът е съществена точка. Не трябва да се прави нищо, което може да укрепне или поддържа Башар Асад“, допълни Оланд.

На извънредна пресконференция френският държавен глава говори и за мигрантската криза в Европа: „За всички тези, които вече са пристигнали и са подали молба за убежище – и само за тях – ще действа механизмът за репатриране. Ще бъдат създадени контролни центрове, за да се намира разликата между тези, които идват с друга цел и ние няма как да ги приемем. Ще се извършва идентификация на бежанците за правото им на убежище и за експулсиране на останалите. Ние имаме възможността да правим разликата, т.е. да не даваме право на тези, които не могат да претендират за това“,.

„Французите са велик народ и винаги в историята са намирали способности да посрещнат мъчениците, преследваните, прогонените“, заяви президентът.

Преди дни конкурентът му и бивш държавен глава Никола Саркози поиска в държави извън Шенген (сред които и България) да се създаде буферна зона за настаняване на мигранти.

По информация на АФП, Франция ще приеме 24 000 бежанци.