Франция, Русия и САЩ поискаха незабавно примирие между Азербайджан и силите на етническите арменци в Нагорни Карабах. Лидерите на страните призоваха и за незабавно връщане към преговорите, предаде „Ройтерс“.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия между съответните военни сили“, заявиха френският, руският и американският президенти в съвместно изявление в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Доналд Тръмп, Еманюел Макрон и Владимир Путин бяха категорични двете страни да поемат задължението добросъвестно и без поставяне на предварителни условия да възобновят преговорите. Това ще се случи под егидата на съпредседателите на Минската група на ОССЕ. 

Снимка: Reuters

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в, че е неприемливо САЩ, Русия и Франция призовават за прекратяване на огъня, тъй като са пренебрегвали проблемите в региона в продължение на 30 години.

Ердоган също повтори, че Армения трябва да се оттегли от Нагорни Карабах, за да има мир в региона, където Азербайджан и етническите арменски сили са в конфликт.

Съобщава  се за десетки убити и стотици ранени. Ереван заяви, че двама френски граждани, работещи за френския вестник „Монд“, са били ранени по време на азербайджанския обстрел на арменския град Мартуни и откарани в болница. Източник от арменско правителство заяви, че те са в тежко състояние.

Снимка: Reuters

„Ройтерс“ припомня, че Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан във войната през 1991-1994 г., в която загинаха 30 000 души, но не е международно призната като независима република