Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, въпреки призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно спиране на боевете. Тази сряда 15-те държави членки на международната организация призоваха Армения и Азербайджан да седнат на масата на преговорите. В два последователни дни „Тази сутрин“ представя позицията на Азербайджан и Армения.

В сряда на гости беше посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова, а този четвъртък в студиото на предаването посланика на Република Армения Армен Едигарян представи гледната точка на Ереван за подновяването на конфликта в спорната област.

Има неоспорими факти, че тази агресия започна от Азербайджан и подготовката за нея е започнала много преди началото на сраженията, заяви Едигарян и като доказателство на своите твърдения посочи „изпълнената с омраза реч на президента на Азербайджан от 23 септември“ в ООН. По думите на Едигарян на 25 септември държавният глава е отказал разполагане на наблюдатели на ОССЕ в зоната на конфликта.

Според посланика на Армения през август Азербайджан и Турция са провели съвместни военни учения, като след това турските военни са останали на азерска територия. Едигарян е категоричен, че има участие на военни от Анкара в момента на азерска страна в конфликта. Дипломатът заяви, че на страната на Баку има джихадисти и терористи, които Азербайдан крие, а като доказателство на своите твърдения посочи репортажи на Би Би Си и доклади на външно министерство на Русия.

Снимка: btvnovinite.bg

Именно намесата на Труция, според Едигарян, различава настоящата ескалация на напрежение в сравнение с предишните, тъй като сега Анкара участва пряко във военните действия, а не провежда само икономическа блокада на Армения.

„Най-доброто, което Турция може да направи, е да се оттегли и да не разклаща стабилността в региона“, заяви арменския посланик.

Едигарян смята, че причината за подновяването на конфликта е преследването на вътрешнополитически сили от страна на Азербайджан ,който се страхува, че промените в Ереван и „кадифената революция“, която доведе на власт Никол Пашинян и се отрази и на управлението и в Република Арцах, както е арменското наименование на Нагорни Карабах, ще се прехвърли на територията на съседните държави и ще застраши властта в Баку. По думите на дипломата става въпрос за „сблъсък на една демократична и една авторитарна държава“.

Едигарян обвини посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, че е направила лъжливи твърдения в студиото на bTV, заявявайки, че съпругата на арменския премиер участва във военните действия. Снимката на госпожа Хакопян, която е била показана, е от посещение при жени кадети от периода преди започването на военните действия, твърди дипломатът.

Снимка: btvnovinite.bg

Азербайджан трябва да проумее, че войната няма да промени нищо и да се върне на масата за преговори, каза Едигарян, който отбеляза, че в настоящата ситуация първостепенна задача на Армения е защитата на населението на Република Арцах.

Вижте повече във видеото.