Щурмови самолет Су-25 на арменските ВВС е бил свален над територията на страната, съобщи говорителят на военното министерство в Ереван Шушан Степанян.

„Пилотът геройски е загинал“, заяви още говорителят.

Ескалацията идва на фона на все по-мащабни сражения между арменски и азербайджански войски в спорния регион Нагорни Карабах, който към момента е под арменски контрол, но в Баку от десетилетия наричат това окупация на своя територия.

Според арменските власти машината е била поразена от турски изтребител F-16, излетял от летище в Азербайджан с цел да охранява турски безпилотни самолети „Байрактар“ и азербайджански щурмоваци Су-25, които са нанасяли удари по населени места и по подразделения на арменската армия.

Министерството на отбраната в Баку на свой ред официално опроверга информацията за пряко участие на турски самолети в конфликта. Два официални турски източника също отрекоха пред „Ройтерс“ техен самолет да има общо с днешния инцидент.

По-рано днес външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу обяви, че Турция ще подкрепи Азербайджан както на масата за преговори, така и на бойното поле.

Помощникът на президента Азербайджан Хикмат Хаджиев заяви, че арменски Су-25 не е бил свалян от турски Ф-16: "Още една евтина пропаганда от Армения. Силно бих препоръчал да проверят радарите си, ако имат такива. Нито един Су-25 не е излетял от територията на Армения", заяви той. 

По-късно ръководителят на пиар отдела на турското президентство Фахрадин Алтун опроверга съобщенията, че турски изтребител е свалил арменски самолет, съобщава АПА.