Франция отбелязва втората годишнина от кървавите атентати в Париж, отнели живота на близо 130 души. Тогава терористите удариха едновременно няколко цели – „Стад дьо Франс”, зала „Батаклан” по време на концерт, ресторант, бар и пицария.

Президентът Еманюел Макрон и бившият президент Франсоа Оланд минат през всички места, където бяха извършени атаките във фаталния петък, 13 ноември 2015 г.

Снимка: Reuters

По изрично настояване на семействата на жертвите церемониите са скромни, без слова или речи.

Снимка: Reuters

13 ноември 2015 г. е най-главозамайващият шамар, който Франция получава в най-новата си история. Днес, 2 години по-късно, разследването изключително напредна и Франция знае много важни детайли около извършването на тези атентати.

За съжаление обаче, Франция не знае и е твърде възможно и никога да не разбере и ключови отговори на важните въпроси. Например се знае как точно е направена организацията между десетимата терористи, че повечето от тях са французи, че двама от тях влизат във Франция с фалшиви документи, откъде идва военният арсенал, с който са разполагали, кой е направил бомбите. Франция обаче не знае и не може да е категорична в отговора на най-ключовия въпрос – кой е поръчителят на атентатите.

Снимка: Reuters

В продължение на месеци говорехме, че „мозъкът” на атентатите е Абделхамид Абауд, който беше разстрелян от полицията два дни след атентатите. Той обаче се е занимавал с организацията и е един от координаторите на „Ислямска държава” в Европа, но не е „мозъкът” на атентатите.

Единственият оцелял от десетимата терористи Салах Абдеслам е в затвора от март 2016 г. Само той знае всичко около организацията на тези атентати. От година и половина обаче той категорично отказва да отговаря на въпросите на разследващите в Белгия и Франция. Ако той никога не проговори, твърде е възможно семействата на жертвите никога да не разберат цялата истина.