Журналистът на "Ройтерс" и носител на наградата "Пулицър" Даниш Сидики е бил убит в петък, докато е отразявал сблъсък между афганистанските сили за сигурност и талибански бойци близо до граничен пункт с Пакистан, съобщи афганистански командир, предаде "Ройтерс".

Афганистанските специални сили са се сражавали, за да си върнат главния пазарен район на Спин Болдак, когато Сидики и старши афганистански офицер са били убити при кръстосан огън.

Снимка: Reuters

Журналистът е бил част от афганистанските специални сили, базирани в южната провинция Кандахар, в продължение на седмица и е отразявал сраженията между афганистанските командоси и талибанските бойци.

"Спешно търсим повече информация, като работим с властите в региона", се казва в изявление на президента на информационната агенция Майкъл Фриденберг и главния редактор Алесандра Галони.

Журналистът е бил ранен в ръката от шрапнел. Лекуван е и се е възстановявал, когато талибанските бойци са атакували отново.

Сидики е част от фотографския екип, спечелил наградата „Пулицър“ за 2018 г. за художествена фотография за документиране на бежанската криза с рохингите.

В сряда талибанските бойци са превзели граничния район - втория по големина пропускателен пункт на границата с Пакистан и една от най-важните цели, които са постигнали по време на бързото настъпление в цялата страна, докато американските сили са се изтегляли.