Американският хазартен магнат Шелдън Аделсън оглавява списъка на бизнесмените, спечелили най-много през 2013 година. Според списание "Форбс", през изминалата година неговият доход е 15 милиарда долара. Така състоянието му за година е нараснало с 68 процента, или с други думи, ежедневно той е заработвал около 41 милиона долара.

Аделсън е собственик на мрежата от казина и хотели "Сендз" (Sands) в Лас Вегас, но както отбелязва "Форбс", основната му печалба е дошла от казината в Макао и Сингапур. Едва преди няколко месеца той беше 11-и в списъка на "Форбс" на най-богатите жители на САЩ, а сега е пети. Състоянието му се оценява на 37,2 милиарда долара.

На второ място в класацията е 29-годишният създател на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг. През изминалата година той е увеличил своя капитал до 13,6 милиарда долара. Така за година състоянието му е достигнало 25,8 милиарда долара.

Трети в тройката на най-преуспелите милиардери на годината е основателят и изпълнителен директор на най-голямата световна онлайн платформа за пазаруване Амазон Джеф Безос, забогатял с 13,3 милиарда долара (56%). Следва го шефът на инвестиционния холдинг "Бъркшър хатауей" Уорън Бъфет (12,1 млрд. долара, 25%).

Пето до осмо място заемат представители на семейство Уолтън, контролиращо най-голямата в света мрежа от магазини за търговия на дребно Уолмарт. На девето място е съоснователят на интернет-търсачката Гугъл Лари Пейдж. За година той е забогатял с 9,4 милиарда долара (26%).

"Десятката" завършва председателят на съвета на директорите на Майкрософт Бил Гейтс. Тази година основателят на компютърната корпорация е увеличил капитала си с 9,3 милиарда долара (14%). Общо в сметките му има 74,1 милиарда долара, което го прави най-богатият човек в света.

ИТАР-ТАСС припомня, че миналата седмица начело на класацията на "Маркет уоч" на милиардерите с най-голям доход през 2013 се нареди Бъфет, който според авторитетното американско издание през изминалата година е спечелил 12,7 милиарда долара. Втори бе Гейтс (11,5 млрд. долара), а Аделсън чак трети (11,4 млрд. долара). В челната петица бяха също Джеф Безос (11,3 млрд. долара) и Марк Зукърбърг (10,5 млрд. долара).