Фламандски националисти са предложили на американския президент Доналд Тръмп да му продадат Валония за 1 евро, съобщи "Евронюз". Това се случва дни след като Тръмп получи отказ от Дания на предложението си да купи Гренландия от нея. 

В туит от младежката организация на "Новия фламандски алианс", се казва, че държавният глава на САЩ може да вземе френскоговорящия регион само за едно евро. 

Картинка, придружаваща туита, изобразява "Тръмп Тауър", извисена над валонския град Дюрбюи, имитирайки собствения колаж на Тръмп на една от неговите сгради, "пренесена" в Гренландия.  

Председателят на младежкото крило на "Нов фламандски алианс" - Лорънс Ванкрайнест, посочи, че това е било само шега. "Искрено се надявам, че все още има място за някакъв хумор в политиката. Особено младите хора се нуждаят от това", добави младежкият политически лидер. 

Фландрия съставлява 68% от населението на Белгия и през последните години се наблюдава прилив на националистически и сепаратистки фламандски партии. 

"Нов фламандски алианс" спечели 43 места в 150-местния парламент на Белгия на последните избори, а през август започна преговори с други фламандски партии за съставяне на правителство след месеци политическа безизходица. Ванкрайнест каза, че туитът не е имал за цел да "затруднява съставянето на федералното правителство" или "политическо изявление към правителствените преговори". Той добави, че гневът от валонците е "доказателство, че всеки от нас живее в различна култура".  

Разделението между фламандски и валонски партии обикновено води до дълги забавяния при формирането на коалиция в Белгия. През 2010 г. на партиите бяха необходими 535 дни, рекорд, за да се споразумеят за компромис и да формират правителство.