Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на руското външно министерство. Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки.

Финландският посланик е бил извикан днес в руското външно министерство. Представители на ведомството са изразили в негово присъствие "решителния протест" на Москва във връзка с неоснователното, според руската дипломация, решение за обявяване на руски дипломати за персона нон грата, както и с "конфронтационния курс на Финландия по отношение на Русия, изразяващ се включително в доставянето на оръжие на режима в Киев и прикриването на престъпления на украински националисти против мирното население на Донбас и Украйна", се казва в изявление на министерството.

Финландия обяви в неделя кандидатурата си за присъединяване към НАТО, като пряко следствие на руското нашествие в Украйна, а малко по-късно аналогично решение обяви и Швеция.

Вчера руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще реагира на евентуално "разполагане на военна инфраструктура" на НАТО в тези две страни, припомня Франс прес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!