В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на страната към НАТО с цел по-добра защита от евентуална руска агресия, предаде агенция Франс прес, според която кандидатстване за членство е "много вероятно".

Въпреки най-новите изявления на Москва, че ще разположи ядрени оръжия в Балтика, ако Финландия или съседна Швеция се присъединят към водения от САЩ западен военен съюз, Хелзинки има намерение да вземе решение бързо. Миналата седмица министър-председателката Сана Марин заяви, че според нея то ще бъде взето "до няколко седмици".

Преди нахлуването на Русия в Украйна финландският парламент беше разделен по въпроса за присъединяване към НАТО. Сега обаче се очертава ясно мнозинство сред 200-те депутати в подкрепа на присъединяване при гласуване, което може да се състои до лятото. Според оценки на финландски медии, стотина от народните представители вече са решили да подкрепят тази политика, а само 12 са против. Другите чакат дебатите, за да изразят позицията си.

В нова "бяла книга" представена миналата седмица от правителството на депутатите, не се изразява официална позиция, но се подчертава, че само членството в НАТО позволява да се използва защитата на известния член 5 за колективната отбрана.

Швеция следи внимателно финландското решение. Скандинавската страна, която не е била във война от два века, също обмисля да се присъедини към Алианса, отбелязва АФП.