Инженерите, работещи по мисията "Розета", твърдят, че сондата "Фийли", която кацна на кометата "Чурюмов-Герасименко", но успя да събира данни само няколко дни, ще се събуди още през март догодина с приближаването на кометата до Слънцето, съобщи в. "Дейли мейл".

Слънчевата светлина сега достига до колекторите на спускаемия апарат само по един час дневно. Това е съвсем недостатъчно и батериите са замръзнали, тъй като температурата на кометата е минус 170 градуса Целзий.

Специалистите се надяваха, че сондата ще се събуди "след няколко месеца". Сега те посочват по точно кога очакват да стане това. "Фийли" първо ще трябва да се затопли. Чак след това батериите ще започнат да се зареждат от слънчевите панели.

При кацането си "Фийли" не успя да изстреля харпуните, които трябваше да го закрепят, подскочи на височина 1 км и падна в сянка до склона на кратер. Тъй като скоро на кометата ще настъпи пролет, слънчевата светлина ще е много повече. Към това ще се добави и приближаването към Слънцето.

Стефан Уламек, мениджър на спускаемия апарат "Фийли", каза, че той е много оптимистично настроен. Най-голямото ограничение за "Фила" е малкият му компютърен капацитет и масова памет, каза научният мениджър на мисията "Розета" Екехарт Курт. Тя беше изстреляна през 2004 г. и повече от 10 години преследва кометата "Чурюмов-Герасименко".

Оборудването й вече изглежда много остаряло. Въпреки това сондата предаде ценни данни. Кометата се е запазила практически в първоначалното си състояние от възникването си преди 4,5 милиарда години. Специалистите се надяват мисията да им даде възможност да решат много от загадките на Вселената, включително и да разберат как е възникнал животът на Земята.