Над 1500 туристи, сред които и близо 30 българи, вече три дни остават блокирани на гръцкия остров Самотраки.

Причината - липса на транспорт.

На острова има и пожар, но той е далеч от туристите. 

Българите на остров Самокраки разказват, че много туристи трябва да спят на улицата, по пейките, а някои дори в автомобилите си.

От три дена сме в тази ситуация, това отзад е пристанището, няма ферибот, колите са наредени от три дни, наложи се да спим в тях. Има семейства с малки деца, има доста хора, по пет човека в кола, разказва за bTV един от блокираните туристи.

Големия ферибот "Азорес Експрес" е спрял курсовете заради силния вятър в открито море и техническа повреда.

Властите на острова твърдят, че са осигурили храна и вода, хотелиерите - намаления на нощувките, а общинските власти-стаи за настаняване, включително в училищата.

Утре ферибот ще започне  курсове от Самотраки до Александруполис и обратно.

Ако закъснението е повече от 90 минути, туристите ще имат избор мужду:

-възстановяване на сумата за билета и ако е необходимо, безплатно връщане до мястото, откъдето е започнало вашето пътуване – например ако заради забавянето не можете да изпълните целта на пътуването си

-премаршрутиране при сходни условия до вашата крайна дестинация при първа възможност без допълнителни разходи.

„Освен това фериботната компания е длъжна да положи грижи - да осигури храни и напитки и, ако е необходимо, настаняване - до 3 нощувки до 80 евро”, казва Соня Спасова от  Европейски потребителски център. След като се приберат, туристите може да поиксат компенсация - 25-50% от цената на билета за превоз, като това зависи от дължината на разстоянието и закъснението, казва още тя.

Пожари бушуват в цяла Гърция. На Тасос с пламъците се борят десетки пожарникари, два самолета и един хеликоптер. По-тежка е ситуацията на Евбея, където изгоря манастир, а три села са подготвени за евакуация. Заради горящи храсталаци около Атина над  Акропола се стеле лютив дим. Властите предупреждават възрастните хора и децата да избягват да излизат от вкъщи.