Пожар на гръцкия остров Самотраки. Пламъците не застрашават хората в близост.

Стотици туристи обаче, сред които и 20-30 българи, вече три дни остават блокирани, защото фериботът до Александруполис не работи.

По свидетелски разкази мнозина трябва да спят на улицата, по пейките, а някои дори  в автомобилите си.

От представителството ни в Атина заявиха, че на място са блокирани 1500 туристи от цял свят.

Днес ще работи само един ферибот, а утре гръцките власти ще пуснат втори за 600 души и 75 коли, който да извършва три курса на ден.

От българското МВнР информираха, че няма пряка опасност за блокираните български туристи. Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

През последната седмица бяха преустановени курсовете на големия ферибот "Азорес Експрес", което доведе до редица проблеми с транспортирането на намиращите се на острова туристи. В момента на Самотраки има туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия, уточняват от ведомството.

Осигурена е храна, питейна вода, медицинско обслужване и стоки от първа необходимост. Хотелиерите правят значителни намаления на нощувките, а общинските власти предоставят безплатни стаи за настаняване, включително в училищата. Областната управа финансира раздаването на безплатна храна за нуждаещите се.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.