Изразяване на подкрепа към Кремъл и управлението на Владимир Путин сериозно може да повлияе на имиджа на онлайн инфлуенсърите, а с тях и на поп културата в Русия като цяло, пише в свой материал „Ню Йорк Таймс“.

Изданието посочва, че известни влогъри, комедианти, музиканти и всички със значимо интернет присъствие започват да усещат гнева на своите фенове, когато стане въпрос за властта.

Снимка: Getty Images

Дълго време интернет и властимащите живееха в симбиоза. Това обаче е на път да се промени, защото… младите така искат. Единият от поводите е референдумът в Русия, чрез който се цели да се прокарат конституционни промени и президентът Путин да остане на поста си до 2036 г.

През март месец Ксения Хофман, която има 800 000 последователи в „ЮТюб“, получава оферта от друг влогър – да качи в „Инстаграм“ публикация, в която да спомене националното допитване. За това щели да ѝ платят „добре“. 

Снимка: Getty Images

„Прокарвайки посланията на Кремъл, рискуваш да навредиш на образа си, а това ще попречи на рекламите (от които много ютубъри печелят). Публичната нагласа много се смени“, твърди 22-годишната Хофман.

Властта изглежда сигурна в победата на референдума, който приключва именно днес, но отчайващата борба на Путин през последните седмици да накара повече руснаци да гласуват, поставя много въпроси и предизвикателства пред него.

Снимка: Getty Images

За мнозина президентът е загубил аурата си и образа на непоклатим и незаменим лидер на нацията. Падащият му рейтинг разказва една част от историята. Все по-малкото му присъствие в поп културата на Русия е ясен знак, че той не може да се свърже с „нормалните“ руснаци.

Снимка: Getty Images

„Може би той е все още неизбежен, но вече не е вдъхновяващ. И въпреки неделно шоу в праймтайм да се казва „Москва. Кремъл. Путин“ – президентът вече не е „готин“, пише NYT. А дългогодишният музикален критик Артеми Троицки казва, че артистите, които се притесняват за репутацията си сред публиката, тихо се отдръпват от властта.

Анексията на Крим нажежи до червено отношенията между Москва и западните страни. Президентът се опита чрез добре менажирания си персонаж в холивудски стил да покаже, че е време Русия да се опълчи на Запада. Всички помним как Путин яздеше кон гол до кръста, преминаваше с новата „Лада“ през тайгата и се спусна с батискаф до дъното на морето.

През последните години обаче ефектът буквално се износи и хората започнаха да мислят за икономическите и политическите посоки на страната. Някои смятат, че гмурканията на президента не са толкова развлекателни.

Снимка: БГНЕС

„Аз и ти, цялата страна, сме за него. Той е невероятен супергерой“, се пее в песента на хип-хоп звездата Тимати от 2015 г. След това, преди изборите за общински съвет в Москва, той пусна нова песен, в която се пее „Аз не ходя на протести, не правя глупости“. Видеото в „ЮТюб“ събра 1,4 млн. негативни реакции и беше посочено като най-нехаресваното видео в историята на руския интернет.

Пандемията от коронавируса също е причина за промяната в обществените нагласи. Страната е трета в света по брой заразени, което пък се отразява на икономическия живот.

Забелязва се и сериозен отлив на млади хора, които изразяват подкрепа към президента. През 2017 г. проучване на независимата агенция „Левада Център“ е отчело 81% одобрение за Путин и 86% одобрение сред руснаците между 18 и 24 г. Статистиката е коренно различна през май 2020 г. – процентите падат до 59% и 51% сред тези между 18 и 24-годишна възраст.

Снимка: БГНЕС

Според Денис Волков от агенцията отливът се „подгрява“ от интернет. „Вотът върху конституционните промени е срам. Единствената причина да гласуваш е, за да дадеш възможност на Владимир Путин да остане на власт до 2036 г.“, пише спортният журналист Юри Дъд, който има широка аудитория в интернет.

Други инфлуенсъри твърдят, че са им предлагани суми от 14 000 до 100 000 долара, за да споменават въпросния референдум и ползите от него.

NYT отбелязва, че тесните връзки между властимащите и водещите артисти съществуват още от времето на СССР. По този начин се осигурява културна легитимност на управлението, както и предимства и богатства на знаменитостите.

Още когато Путин прекрачи портите на Кремъл преди 20 г. беше поет контролът върху най-големите телевизионни канали и на практика властта беше мостът между всяка изгряваща звезда и обществото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!