„Фейсбук” забранява разпространението на фалшиви новини, свързани с ваксините срещу COVID-19 на всички свои платформи, пише „Гардиън”.

В допълнение към това социалната мрежа разширява списъка на забранените съобщения, свързани с коронавируса, включително, че той е изкуствено създаден и че ваксините са вредни. За тази цел ще бъдат премахвани групи, страници или профили, които многократно споделят компрометирани съобщения.

Технологичният гигант вече е премахнал повече от 12 милиона публикации във "Фейсбук" и "Инстаграм", съдържащи дезинформация, която може да доведе до непосредствена физическа вреда, съобщават от компанията.

През последната година социалната мрежа понесе много критики за обработката на дезинформацията, свързана с CОVID-19 и многократно актуализира своите политики, за да се справи с проблема.

През април 2020 г. „Фейсбук” започна да добавя към публикациите за CОVID-19  поле с информация за борба с фалшивите новини. До този момент обаче не ги бе премахвал напълно.

“Изграждането на вяра и на доверие в тези ваксини е от решаващо значение. Затова стартираме най-голямата световна кампания, за да помогнем на организациите за обществено здравеопазване да споделят точна информация за ваксините срещу CОVID-19 и да насърчават хората да се ваксинират, когато ваксините станат достъпни за тях”, добавят от „Фейсбук”.

В следващите седмици компанията ще разшири забраната, разглеждайки невярната информация, че CОVID-19 е синтетичен, че ваксините не са ефективни  или че е по-безопасно да се разболееш, отколкото да се ваксинираш.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!