Американски регулатори са одобрили рекордна глоба от 5 млрд. долара срещу социалната мрежа „Фейсбук”. Така ще се сложи край на разследване срещу компанията заради нарушения в използването на личните данни на потребителите, пише Би Би Си.

Федералната търговска комисия водеше разследване за това, че консултантската фирма „Кеймбридж Аналитика” неправомерно е получила достъп до данните на поне 87 млн. „Фейсбук” потребители.

Комисията е одобрила размера на глобата с 3 на 2 вота. Все още няма официални коментари нито от социалната мрежа, нито от комисията.

Основният фокус на разследването беше дали компанията на Марк Зукърбърг е нарушила споразумение от 2011 г., в което е задължена да информира и изисква от потребителите за съгласие да използва личните им данни.

Глобата предстои да бъде финализирана от страна на министерството на правосъдието.

„Кеймбридж Аналитика” е получила данните чрез онлайн въпросник. Предполага се, че  информацията след това е използвана, за да въздейства психологически на американските гласоподаватели в кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г.

Това не е първи скандал около „Фейсбук”. През октомври миналата година компанията беше глобена с 500 хил. британски лири, а по-късно от Канада също потвърдиха, че социалната платформа е нарушила няколко закона за лични данни.