Социалната мрежа „Фейсбук” претърпява най-голямата си промяна от създаването си през 2004 г. След тежка година, изпълнена със скандали и заведени дела отнасящи се до употребата (или злоупотребата) на потребителите и техните лични данни, компанията ще обнови облика си, като ще се фокусира изцяло върху поверителната комуникация.

Ще бъде въведен нов инструмент, който ще добавя хора в групова обмяна на информация по интереси, вместо досегашните безразборни споделяния, коментари и обновяване на статуси. 

Също така, като част от „Фейсбук срещи”, платформата ще предлага т.н „Тайна половинка”, която ще позволява на потребителите да изберат до 9 души, които си харесват. Ако те бъдат селектирани и обратно от същия човек, то платформата ще извести, че има съвпадение – донякъде подобно на популярната платформа „Тиндър”.

Снимка: Facebook

Разработена е и система за криптиране на съобщения. Тя ще гарантира, че изпратените съобщения в Messenger ще бъдат видени само от потребителите и напълно недостъпни за „Фейсбук”. Системата ще бъде напълно интегрирана и в друго приложение, собственост на „Фейсбук” – „Уатсап”.

Ползвателите на „Инстаграм”, също под шапката на Фейсбук, вече ще могат да споделят стикери и рисунки в своите профили, освен добре познатите снимки. За тях се въвежда и „поверително броене на харесвания”, което ще крие от потребителите броя на т.нар „лайкове” на дадена чужда публикация.

Снимка: Facebook

Според Марк Зукърбърг, изпълнителен директор и президент на Фейсбук, новите въведения ще спомогнат за изграждането на една по-сигурна платформа.