ФБР и ЦРУ започват криминално разследване как сайтът "Уикилийкс" се е сдобил със секретните шпионски документи, изтекли в интернет.

Според тях ЦРУ е разработило повече от 1000 софтуерни хакерски програми, които позволяват да се контролират смартфони, телевизори, дори коли, за да се шпионират собствениците им.

Американската разузнавателна агенция не коментира дали публикуваните документи са автентични. "Уикилийкс" помага на враговете на Съединените щати, заявиха от ЦРУ.

Междувременно основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж обвини ЦРУ в "катастрофална некомпетентност", защото съхранявал на едно и също място поверителни информации, предаде Франс прес.

"Да създадеш такъв арсенал и да го съхраняваш на едно и също място е проява на катастрофална некомпетентност", каза Асандж на пресконференция от посолството на Еквадор в Лондон, където живее от 2012 г.

Той съобщи, че неговата организация ще предостави на технологичните компании изключителен достъп до хакерските средства на ЦРУ, за да им позволи да се справят с недостатъците на своите собствени софтуерни продукти.

На пресконференцията, излъчвана чрез видеоконферентна връзка, Асандж каза, че компаниите са поискали от него повече подробности за програмите на ЦРУ, позволяващи превръщането на телевизор или смартфон в подслушвателно устройство.

"Решихме да работим с тези компании, за да им дадем достъп до допълнителни технически детайли, с които разполагаме, за да направят те необходимите корекции", каза Асандж.