Как изглежда кухнята на пропагандата отвътре? Бивш руски служител на „фабрика“ за тролове разкри пред радио „Свобода“ как функционира машината за манипулации в интернет. Сергей от Санкт Петербург започнал да работи за тролската фабрика през 2018 г. Дава интервюто чрез приложението „Телеграм“, без да разкрива самоличността си. 

„В началото, когато се озовах там, не можах да повярвам, че това изобщо е реално. Беше културен шок. Оруел го е описал как работи. Мислех, че е антиутопия, но всъщност така работи“, обясни мъжът.

Имало и норма - 120 коментара на ден. Смяната била 11 ч., а заплатата – между 3700 и 4700 рубли (800-1000 лв.). „Някои спускат данните, други ги предават на отделите. А трети провеждат срещи, за да обсъдят кои опороки да работят, кои не трябва, какво да не се прави, какво да се обхване, за какво да се внимава“, казва още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерти по киберсигурност, създаването на мрежи от тролове вече е поверено на специални технологични продукти. „С един от тези софтуери имах възможност да се запозная неотдавна. Той, например, имаше функционалност – т.нар. „киндър гардън“ – детска градина, с която можеш да отглеждаш фалшиви профили. Софтуерът се грижеше тези профили да се държат сякаш са истински хора“, обясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

За въпросния софтуер се смята, че може да активира тролска „армия“ от над 4 млн. фалшиви профила. „Да накараш 4 млн. фалшиви профила в един момент да започнат да пишат една и съща новина, да харесват една и съща статия, със сигурност биха оказали влияние на хора, които са податливи на внушение“, уточни Тулев.

Снимка: btvnovinite.bg

„В групата ни открито се подигравахме на Путин и почти всеки разбираше абсурдността на това, което правехме. Както при докторите, които започват да се шегуват, да се отпускат, да разведряват обстановката“, разкри мъжът, работел в тролската фабрика.

Другата линия, по която работили във фабриката на Сергей, било създаването на мемета с лицата на журналисти и опозиционни политици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!