Еврозоната е останала в рецесия през април, показват данни от проучване, цитирано от ДПА. Компанията за финансова информация Маркит, чиято централа се намира в Лондон, съобщи, че нейният индекс на мениджърите по доставките, измерващ активността в сектора на услугите и промишлеността в еврозоната, е останал без промяна - 46,5 пункта този месец, колкото е бил и през март.

Показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща спада от растежа. Данните съответстват на прогнозите на анализаторите. За 15-ти пореден месец индексът сигнализира за свиване на икономическата активност на еврозоната. Проучването обхваща 5000 компании.

Резултатите от него вероятно ще засилят натиска върху ЕЦБ да намали още основната си лихва или да окаже допълнителна парична помощ, за да подкрепи икономическото доверие във валутния съюз. В началото на месеца президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че финансовата институция е готова да действа, за да насърчи засегната от рецесия еврозона.

Индексът на мениджърите по доставките на Маркит в Германия за април е на равнище от 48,8 пункта спрямо 50,6 пункта през март. Той се понижава за първи път от ноември.

По-смесени са сигналите от Франция - втората по големина икономика в еврозоната. Индексът на мениджърите по доставките е нараснал до 44,2 пункта, което е четиримесечен максимум, спрямо 41,9 пункта през март.

Маркит дава данни само за Германия и Франция. Най-новите проучвания сочат обаче, че икономическото представяне на Франция почти се изравнява с останалите по-слаби икономики от еврозоната.