Британците са едни от първите, които упражняват вота си за Европейски парламент.

Близо два месеца след неслучилия се брекзит, британците избират 73-ма евродепутати. Мандатът им може да е съвсем кратък. Британски медии наричат днешния вот "зомби избори".

Павел Гоневски живее в Лондон от 15 години, има двойно гражданство и гласува на всички вотове във Великобритания и България. Този път обаче ще бойкотира избора и на британските, и на българските евродепутати.

“Смятам, че гласът ми се губи в огромния брой гласове, които се подават и малкия брой депутати, които могат да ме представят. Гласувах на референдума, Великобритания трябваше вече да е излязла от ЕС”,  коментира Павел.

Евровотът бързо се превърна във вот "за" и "против" брекзит.

„Лейбъристите и консерваториите правят пълна бъркотия с брекзит и въобще няма да гласувам за тях, а за някой друг. Аз гласувах за оставане в ЕС и това искат всички в момента. Но страната просто става”, заяви Питър, жител на Лондон. 

Крис пък смята, че гласуването е важно:

„Гласувах, защото мисля, че това е важна част от демократичния процес. Надявам се, че ще изградим една по-добра Европа. Аз съм голям поддръжник на Европа и искам да останем в Общността”, сподели Крис.

Джонатан Лис, който следи всяка стъпка на управяващите от Уестминстър, очаква политическо земетресение на Острова след вота.
 
„Най-важното ще е да видим общия брой гласове за партиите, които искат оставане в ЕС и тези, които са за брекзит. Ако брекзит партиите съберат над 50 процента, това ще е проблем за искащите оставане. Но ако са под 50%, ще означава, че мнозинството от британското общество всъщност не иска брекзит. И това ще повлияе на политическите решения след вота”, обясни Джонатан Лис, политически анализатор

Преди 5 години евроскептикът Найджъл Фараж спечели европейските избори. Проучванията и сега му предричат победа с новата му партия "Брекзит". А управляващите консерватори вероятно ще останат на четвърто място след Лейбъристи и Либералдемократите.

Партията "Промяна за Обединеното кралство", която иска отмяна на брекзит и втори рефрендум, вероятно ще получи само 5% от гласовете.