Започва специална проверка от Европейския парламент, след скандала с жеста на българския евродепутат Ангел Джамбазки, наподобяващ нацистки поздрав.

Страсбург се готви за сериозни санкции, а депутатът заяви, че обвиненията са неверни и ще иска извинения.

Оспорваният жест на Ангел Джамбазки се появи заради темата за финансови санкции за стотици милиони евро срещу страни, неспазващи върховенството на закона. Вчера Европейският съд заяви, че подобни санкции са легитимни. Очаквано, последва разгорещен дебат в пленарната зала в Страсбург. И точно тук Джамбазки вдигна ръка.

Това е нацистки поздрав, реагираха редица евродепутати. Българският им колега пък днес поиска те да му се извинят. 

От трибуната депутатът от Групата на консерваторите и реформистите заяви, че решението за санкции е удар срещу Европа на нациите.

Последва бурно неодобрение. И реакция на Джамбазки, наподобяващ нацистки поздрав.

Незабавно реагира председателката Роберта Мецола. 

„Нацистки поздрав в Европейския парламент е недопустим за мен – завинаги и където и да било. Това ме обижда и обижда всички в Европа. Ние защитаваме обратното. Ние сме къщата на демокрацията. Този жест идва от най-мрачната част на историята ни и трябва да остане там“, посочи тя.

„Прави се световна новина от глупост“, заяви този следобед в пленарната зала Ангел Джамбазки.

„Когато съм правил грешки в този парламент и когато някой се е чувствал засегнат, винаги съм се извинявал. Но вчерашният случай не е такъв. Във вчерашния случай, в който аз просто поздравих вашата колега, която водеше заседанието и й показах с ръка, че разбирам какво ми казва, беше интерпретирана дълбоко погрешно, изключително неправилно и беше направена световна новина“, каза евродепутатът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!