„Това, което се случи в Европейския парламент, се случи само в тревожните мозъци на част от колегите. Това е пълна глупост, за което ще ми дължат извинение и аз ще настоявам за него“.

Това каза пред bTV евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с твърдението, че е показал нацистки поздрав в ЕП.

Той нарече историята "нелепа" и според него е свързана с това, че спорейки с евродепутатите по тема, свързана с Унгария, Полша и др., излизайки от залата и ходейки по стълбите е чул как председателят на ЕП Роберта Мецола е помолила него и останалите да не спорят, защото ѝ пречат да си води заседанието.

„Чувайки, аз се обърнах и вдигнах ръка в жест на съгласие с нея и на извинение, че ѝ преча да и води заседанието“, обясни Ангел Джамбазки.

„Тази прекрасна колежка извъртя нещата по такъв начин – тя го е правила и друг път, не само по отношение на мен – че запали всички останали. И понеже всички са тежко фрустрирани и комплексирани по темата фашизъм и нацизъм, се възбудиха и започнаха да пишат по нощите в „Туитър“, каза още той.

Джамбазки бе категоричен, че ще иска от всички тях извинение. 

„Мога да ви покажа десетки снимки на тези хора, които на някакво събрание или митинг, поздравявайки хора, са вдигали дясната си ръка по подобен начин. Това е търсене на под вола теле. Ако искам да поздравя по този начин, щях да го направя от трибуната. Това е пълна глупост“, отново повтори евродепутатът.

На въпрос дали може да се стигне до наказание Джамбазки смята, че могат да се пробват, но той ще ги съди и е убеден, че ще ги осъди със сигурност. Той отново повтори, че виновна е Роберта Мецола, която му се е ядосала за думите: "Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави."

"Ако изгледате цялото видео, ще видите – слизам от трибуната, споря с колегите, караме се, тръгвам да излизам, чувам я как казва, че ѝ пречим. Обръщам се, закопчавам си сакото и казвам: „Да, разбрах. Извинявам се, че Ви преча да си водите заседанието“, обясни Джамбазки.