Българският евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в Европейския парламент и влезе в полезрението на чуждестранните медии. Негов жест с ръка в залата на Европейския парламент в Страсбург, който прилича на нацистки поздрав, предизвика недоволството на евродепутатите.

Това се случи по време на изказване на българския евродепутат във връзка с дебата по отношение на решението на Европейския съд, че е законно обвързването на фондовете с правовата държава. Джамбазки се изказа против, след което бе освиркан. От трибуната той заяви, че решението за санкции е удар срещу държавите нации.

„В тази връзка ще ви кажа – знам, че ще се възбудите, но така да бъде. Да живее Орбан и ФИДЕС, да живее Качински и „Право и справедливост“, да живее България и нашата национална държава. Да живее Европа на нациите“, заяви Джамбазки.

След като приключва да говори и тръгва по стълбите да излиза от залата, Ангел Джамбазки се обръща и изпъва дясната си ръка, преди да напусне. В „Туитър“ може да се види запис на случилото се:

Веднага последва и реакция на Ангел Джабмазки в „Туитър“. Там той написа, че не е искал да прави нацистки знак, а е искал да се извини за закъснението си и затова вдигнал ръката си.

Жестът бе осъден и от председателя на институцията Роберта Мецола.

"Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там", коментира в „Туитър“ Мецола.

Зам.-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с с помощта на камерите в залата ще бъде проверено дали е имало фашистки поздрав, или не. Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка.  

Според правилника на Европейския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба, отбелязва АФП.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, нарече в "Туитър" жеста като "скандален и недостоен".

От българското външно министерство също излязоха с позиция: "България в исторически план е доказала своята толерантност към различните етноси и непримиримостта си към дискриминацията и езика на омразата. Във връзка с това, всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи. Призоваваме за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на основните европейски ценности."

Предстои записите от камерите в залата да бъдат разгледани, за да се определи естеството на жеста на Джамбазки. През 2019 г. той се извини след обвинения от евродепутати, че използва ксенофобски език.