Темата за помощта на Украйна е във фокуса на Европарламента. Дългосрочното финансиране на Киев и промените, които то налага в европейския бюджет са акцентите в дебатите днес.

Става въпрос за т.нар. Механизъм за Украйна в размер на 50 милиарда евро, приет от държавите членки. Това неминуемо увеличава и разходите в бюджета на ЕС.

Същевременно се очаква и призив за бързо осигуряване на боеприпаси и оръжия за Киев, при това не само от европейски производители.

Депутатите ще призоват също за отстраняване на пропуските, които позволяват на Русия да заобикаля наложените международни санкции. Днешните дебати идват в ключов момент – само няколко часа след вчерашната среща в Париж на държавни и правителствени ръководители и министри на отбраната и на външните работи на всички държави членки на ЕС и Великобритания.

Изненадващо домакинът - френският президент Еманюел Макрон, заяви, че нищо не е изключено, що се отнася до евентуално изпращане на военни части в Украйна.

"За момента няма официален консенсус за изпращане на войски, но всичко е възможно, ако помага за постигане на целта, а именно Русия да загуби тази война", заяви Макрон пред лидерите снощи.

Това неминуемо ще предизвика днес отзвук сред евродепутатите. 

Междувременно Украйна съобщи, че е свалила 11 дрона и две ракети, изстреляни от Русия. По данни на украинското министерство на отбраната през изминалата нощ страната е била подложена на масиран руски ракетен обстрел.

Ройтерс уточни, че не е ясно колко балистични ракети са били изстреляни от Русия и какво се е случило с ракетите и дроновете, които не са били свалени.