Европарламентът ще настоява за внасяне на корекции в Многогодишната финансова рамка на ЕС. Това обяви председателят на ЕП Давид Сасоли, като европейските депутати ще изложат позицията си утре.

Решенията по евробюджета и по фонда за икономическо възстановяване бяха договорени между лидерите на страните членки след тежък четиридневен Европейски съвет в Брюксел. На него те се споразумяха за разпределянето на 1 трилион 824 милиарда евро, от които България може да получи до 29 млрд. евро до 2027 г. Не липсваха търкания между страните нетни донори и тези, които получават повече, отколкото дават.

Въпреки достигнатия консенсус по време на дебатите на държавните и правителствени лидери, за да влезе в сила, сделката трябва да получи одобрението и на Европарламента.

Многогодишната финансова рамка обхваща периода от 2021 г. до 2027 г. Пакетът за възстановяване и растеж след кризата, причинена от коронавируса, пък ще бъде разпределен през следващите 3 години.

Европарламентът не е съгласен с орязването на определени пера от бюджета и ще настоява парите по тях да бъдат отново увеличени. По този повод председателят на институцията Давид Сасоли коментира: „Ако искаме да залагаме на младите, не можем да съкращаваме бюджетните средства за изследвания, наука, „Еразъм“. Също така, ако не помогнем на най-затруднените по отношение на вредните емисии страни да осъществят енергиен преход, как бихме постигнали зелените цели на Съюза?“.