Европа ще намали потреблението на газ с 15% за следващите 8 месеца. За това днес се споразумяха енергийните министри на страните-членки на срещата си в Брюксел.

Това ще позволи запълването на хранилищата на европейска територия преди зимата, коментира Европейската комисия.

Как се стигна до това решение? То идва само ден след като „Газпром“ заяви, че предвижда нови ограничения на доставките за Европа. Днешното решение означава, че в изключителен случай, например при рязко намаляване на газа от Русия, може да бъде наложено на страните-членки да ограничат потреблението си с 15 процента.

Не е тайна, че редица държави бяха против това предложение на ЕК. Чешкото председателство обаче намери компромисен вариант, който предвижда отстъпки за някои държави.

„Днес изпращаме силен сигнал не само към Владимир Путин, който за пореден път не успя да разедини Европейския съюз, но най-вече към нашите граждани. Постигнатото общо решение включва и компромиси за засегнатите страни, като балтийските, чиито енергосистеми са свързани с руската. Също така за Ирландия, която не е свързана с европейската газопреносна система, както и за Кипър и Малта“, заяви чешкият министър на енергетиката Йозеф Сикела.

„Първоначалните ни изчисления показват, че дори и всички изключения да бъдат изцяло приведени в действие, ще постигнем намаление на търсенето, което ще ни помогне безпроблемно да преживеем една средностатистическа зима“, коментира европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Още миналата седмица Брюксел предложи редица мерки, сред които намаляването на температурите в обществените сгради до 19 градуса, а за домакинствата – до 25 градуса, ограничения в използването на сушилни след пране, както и ограничения в осветлението, когато не е необходимо.

Комисия излиза и с конкретни препоръки. Те са насочени към индустрията - като намаляване използването на газ в производства, които могат да преминат на друг енергиен източник, въвеждане на алтернативни енергийни източници, намаляване на температурите за отопление в обществените сгради до 19 градуса.

Всяко домакинство също може да помогне в пестенето на енергия. Например като поддържа по-ниски температури при отопление или при охлаждане в стаите - до 25 градуса. Намали използването на сушилни след пране. Изключва осветление, което не е необходимо, както и уреди от електрическата мрежа, които не се използват.