Германия се готви за най-тежките от 12 години насам наводнения по Балтийското й крайбрежие. В няколко североизточни провинции е въведено извънредно положение.

Бурята „Аксел" връхлетя Североизточна Германия със силни ветрове и поройни дъждове. Придошлите води пометоха автомобили и наводниха къщи и отнесоха лодки. На места равнището на водата се е повишило с над 180 сантиметра. Тежко е пострадал историческият център на Рощток, големи поражения има също в Кил,  Фленсбург, Визмар и Узедом.

В централните и южните части на Германия пък зимата пристигна с обилни снеговалежи, които причиниха заледявания. Властите издадоха специални препоръки към хората как да се движат по леда, за да избягват инциденти, които напълниха травматологиите през последните дни.

"Аксел" създаде хаос и по пътищата в Австрия. Силни снеговалежи и бурни ветрове причиниха затварянето на главна магистрала в Залцбург и няколко парка във Виена.

Балканите пък се подготвят за сибирски студ. Най-мразовито ще бъде в Босна и в Сърбия, където се очаква термометърът да падне до минус 30 градуса по Целзий.