Анонс за нови санкции срещу Русия. Брюксел предложи шести пакет наказателни мерки срещу Москва заради войната в Украйна.

Сред предлаганите санкциите са:

  • Поетапно спиране за Европа на руския нефт в срок до 6 месеца и на руските рафинирани продукти до края на годината.
  • Изключване от системата SWIFT на още 3 руски банки, след които и най-голямата  - Сбербанк.
  • Санкции срещу висши руски военни
  • Спиране на излъчването в Европа на три руски държавни медии

Предложенията идват от ЕК, следва обаче формално одобрение от 27-те държави-членки. За да се приемат санкциите е задължително единодушие. И тук идва възможен проблем. Някои страни много зависими от руския нефт могат да наложат вето.

За да избегне това, се оставя отворена врата за изключение за някои държави. До утре на обед ще знаем има ли желаещи и кои точно са те.

Предложението за шестия пакет беше направено лично от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през Европарламента в Страсбург.

Европа трябва да се освободи от руския нефт до 6 месеца, от а руските рафинирани продукти до края на годината.

“Днес слагаме началото на независимостта ни от руския нефт. Нека го кажем: няма да е лесно! Някои страни зависят много от руския нефт. Но трябва да го направим! Предлагаме да спрем напълно руския нефт за Европа!”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Последваха реакции.

Унгария обяви, че няма да подкрепи забраната за внос на руски нефт в толкова кратък период, защото това ще разруши енергийния й сектор.

Чехия и Словакия поискаха период на отлагане от 2-3 години. Германия работи по изграждането на алтернативи, за да постигне независимост от руските доставки.

"Проверяваме дали тези, които попадат в списъците със санкциите, могат да бъдат законово задължени да разкрият своето имущество и активи. Това би било свързано с налагането на глоби и ще подлежи на наказателна отговорност", заяви Кристиян Линднер - финансов министър на ФРГ.

Извън Евросъюза, Великобритания обяви нови санкции за още 63 лица и организации и забрани износ на сектора на услугите за Русия, което включва бизнес консултиране, счетоводство и ПР услуги.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!