Разпределението на ваксините между страните от Европейския съюз остава горещата тема в Европа и след завършилата снощи видеоконферента среща на евролидерите.

Те не успяха да намерят компромис за начина на разпределение на 10-те милиона ваксини, които „Пфайзер“ се ангажира да достави предсрочно на Евросъюза.

Дозите би трябвало да са пропорционални на броя на населението на страните членки. Финалното решение ще бъде взето допълнително от постоянните представители в ЕС.

Дебат предизвикаха и новите ограничения за износ на ваксини от Европа, наложени от ЕК.

„Най-важното е да гарантираме на нашите граждани, че те ще получат своите ваксини. Производителите трябва да изпълняват поетите ангажименти в договорите си с ЕС, преди да изнасят за други региони. Такъв е случаят с „АстраЗенека“, която трябва да навакса закъснението си спрямо ЕС, преди да се ангажира за изнася ваксини навън“, зави председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Цифровото зелено удостоверение, което България подкрепя, все още не предизвиква единодушие сред евролидерите.

„Разбира се, отчитат се всички проблеми, които има относно личните данни. Хора, които не могат да се ваксинират, защото имат заболявания, които не го позволяват, или не са успели още да се ваксинират. Така че възможността на хората да пътуват свободно е основен принцип в Европейския съюз да бъде спазен. А този зелен цифров сертификат да е просто в услуга за по-бързо и по-леко придвижване, да не води до карантиниране впоследствие“, каза българският премиер Бойко Борисов.

За първи път от повече от 10 години насам американски президент участва в заседание на евролидерите. Джо Байдън се присъедини към видеоконференцията за обсъждане на борбата с коронавируса, трансатлантическите отношения, но и отношенията с Китай.