„Ключовото, около което всички се обединихме е, че ваксините трябва да бъдат разпределени по начин, който да помогне едновременно на всички държави членки, така че да можем всички да излезем от пандемията“. Това съобщи българският премиер Бойко Борисов за решенията на Европейския съвет по въпросите за имунизацията и борбата с коронавируса.

„Има много детайли и много спорове, но днешната ключова дума е солидарност. Мисля, че всички държави членки за нас и за света, всеки наш сънародник да знае, че ще получи своята ваксина“, допълни Борисов във видеоизявление във "Фейсбук".

Европейските лидери са подкрепили председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в нейните действия и за „изключително твърдата позиция, която трябва да води към спазването на договорите с компании“ за ваксините.

„Беше ни дадена информация за „Спутник V“. Производителите на руската ваксина са подали документи в ЕМА, но по думите на Борисов одобрението ѝ ще отнеме месеци.

По другият важен въпрос - за европейския дигитален сертификат за пътуване, се „отчитат всички проблеми като защита на личните данни, относно хора, които не могат да бъдат ваксинирани и имат заболяване, което не го позволяват“. Идеята е „принципът за свободно придвижване в ЕС да бъде спазен, а този сертификат просто да бъде услуга за по-бързо придвижване“.

„Кристин Лагард ни запозна с плановете за засилване на еврото, което в синхрон с нашите планове да излезем от чакалнята и да въведем единната европейска валута“, каза Борисов.

За отношенията с Турция и спора на между Анкара и Атина в Източното Средиземноморие европейските лидери искат да се намери решение чрез диалог, каза българският премиер.

„Споразумението за мигрантите между България и Турция работи изключително добре, а за радост се констатира намаляване на напрежението в Средиземно море. Колкото и да са трудни отношенията на ЕС с Турция, с много усилия на Шарл Мишел и всички лидери от ЕС, към момента вървят към подобряване“, заяви Борисов по темата за Източното Средиземноморие и отношенията на ЕС с Турция

Борисов заяви, че е информирал своите колеги за аферата с арестуваните заради подозрение в шпионаж в полза на Русия, а отношенията на ЕС с Москва също са били тема на дискусия. 

"Солидарност и взаимопомощ" - това бяха ключовите думи в разговора с американския президент Джо Байдън, който се включи във видеоконференцията, коментира още премиерът.