Европейските лидери заседават за пореден път чрез видео-конферентна връзка заради пандемията от COVID-19. Разпространението на вируса е  горещата тема на двудневния Европейски съвет, който започна този следобед. Друг акцент на срещата е недостигът на ваксини.

Важно уточнение е, че заключения не може да има, защото когато срещите не са присъствени, не може да има решения, които да са задължителни. Така че и днес, и утре очакваме изявления за насоки.

Срещата започна само ден след новите ограничения, наложени от Брюксел за износ на ваксини от територията на ЕС. Начинът на разпределение на ваксините между страните членки е сред горещите въпроси.

Снимка: Ройтерс

Българският министър-председател Бойко Борисов ще акцентира върху необходимостта от спазването на договорите от страна на фармацевтичните компании.

България ще подкрепи и въвеждането на цифрово зелено удостоверение, което трябва да улесни свободното движение на граждани, а не да създава ограничения и дискриминация.

Международните отношения са в дневния ред по-късно тази вечер. Ще се започне с трансатлантическите политики, а много очакван гост във видеоконференцията ще е американският президент Джо Байдън. Отношенията на ЕС с Турция и Русия ще се обсъждат също тази вечер.