Европейската комисия публикува днес голям брой документи, излагащи предложенията на Европейския съюз за правни текстове по редица теми в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, на английски - TTIP), за което в момента се водят преговори със САЩ.

От информационната служба на ЕК специално подчертават, че за първи път комисията обявява публично европейски преговорни позиции в двустранни търговски преговори.

Документите публикувани днес се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните и фитосанитарните и ветеринарните практики, химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили, устойчиво развитие, енергетика и суровини.

В допълнение към конкретните предложения за правни текстове в трансатлантическото споразумение публикуваните днес документи включват и обяснения на разбираем език какво те означават, както и детайлни справки с факти, които изясняват европейските позиции.

Публикуваните днес позиции, детайлни справки и разяснения могат да бъдат намерени на ТОЗИ адрес, като всички документи са на английски език. Там е публикувано за сравнение и вече договореното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада.

"Радвам се, че можем да започнем новата година с ясна демонстрация на изпълнението на ангажимента за по-голяма прозрачност, който поехме преди малко повече от месец. Това е нов подход в търговската политика на Европейския съюз", заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малстрьом.

Споразумението, което би засилило икономическото сътрудничество, се очаква да донесе допълнителен растеж в рамките на 120 млрд. евро в ЕС, но има немалко критици.

Една от причините е евентуалната възможност големите мултинационални компании да съдят правителствата, които накърняват интересите им.

Друга са опасенията, че САЩ ще наложи своите по-либерални стандарти по отношение на хранителните продукти (в т.ч. и употребата на ГМО). Има сериозни критики и по отношение на прозрачността на преговорите около TTIP.

У нас икономическият министър Божидар Лукарски обвърза подкрепата на България за споразумението с падане на визите за САЩ, а вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че чрез TTIP ГМО храните няма да влязат в Европа.