"Преговорният процес със Северна Македония и Албания е в задънена улица, заради София". Това заяви днес европейският комисар по разширяването Оливер Вархей. По думите му двете страни-кандидати продължават да чакат поради вътрешни за България причини. Той уточни, че през седмица е у нас.

Коментарът дойде по време на пресконференция в Брюксел, на която официално беше обявена препоръката за получаване на статут на кандидат за членство за Украйна и Молдова.

Новината съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, облечена в цветовете на украинското знаме.

Окончателното решение обаче трябва да бъде взето с единодушие от всички държави-членки по време на лидерската среща идната седмица в Брюксел.

Още по време на брифинга в журналистическите въпроси се появиха неофициално коментари възможно ли е сравнение между двете двойки страни - от една страна Северна Македония и Албания, от друга - Украйна и Молдова. 

Има една голяма разлика - Северна Македония и Албания имат статут на кандидат от години, а Украйна и Молдова получиха днес препоръка за статут и се надяват да получат самия статут - зелена светлина, другата седмица, четвъртък и петък на лидерската среща в Брюксел. 

Първи сценарий - възможно е единодушно 27-те страни-членки да гласуват за даването на статут и така Украйна и Молдова на практика ще се изравнят с останалите страни, които официално са кандидатки, като Северна Македония и Албания. Тогава, ако няма развитие относно българското вето, поне на теория, не е невъзможно да започнат преговори с Украйна и Молдова преди да започнат такива със Северна Македония и Албания.

Втори сценарий - следващата седмица в четвъртък и петък на лидерската среща някои държави-членки да решат да блокират Украйна и Молдова и затова днес на брифинга имаше зададен въпрос възможно ли е някоя европейска държава да спре Украйна и Молдова, така както България спира Северна Македония.

Последният път по процедура, когато се изискваше единодушие, беше например по санкциите срещу Русия и Унгария в продължение на един месец налагаше вето, така че няма как да се прогнозира отсега какво ще е поведението на Унгария или на други страни, ако някой изобщо иска да спре Украйна и Молдова.