Разногласията около икономическата политика на Европейския съюз спрямо пандемията от новия коронавирус могат да доведат до края на европейския проект. „Има опасност европейският проект да умре“, заяви европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони пред италианското Radio Capital, цитирано от „Фокус“.

„Ясно е, че ако вместо икономическите различия между европейските страни да се свият в лицето на тази криза, те се увеличават... ще бъде много трудно да се спаси европейският проект“, предупреди комисарят, като добави, че „без Берлин не може да бъде постигнат компромис“.

В четвъртък Германия и други северноевропейски страни-членки на ЕС отхвърлиха предложение на девет страни, включително Италия, Испания и Франция, за създаване на механизма на т.нар. „коронаоблигации“.

Те трябва да бъдат издавани на името на еврозоната като цяло и всъщност ще доведат до събиране на дълговете между държавите-членки на зоната за единна валута - отдавна установена червена линия в Берлин.

„Нуждаем се от нов инструмент за гаранции на безработните, план за подкрепа на бизнеса и се нуждаем от модел за развитие на „Зелената сделка“, за да не бъдем забравени“, подчерта Джентилони, като добави, че единственият начин да бъдат финансирани тези цели е да бъдат издадени облигации.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 532 121 37 666 347 249 2 319 216
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 532 121 37 666 347 249
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer