Европейската комисия предостави финансова подкрепа в размер до 80 млн. евро за производство в Европа на ваксина против коронавируса на германската фирма CureVac.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и комисарят по иновации Мария Габриел са провели видеоконферентен разговор с ръководството на компанията.

Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка.

Гаранцията се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от Хоризонт 2020 - европейската програма за научни изследвания и иновации.

„В настоящата здравна криза подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства, необходими на CureVac, да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора както в Европа, така и по света“, каза Урсула фон дер Лайен.

„Важна част от нашия координиран отговор на разпространението на коронавируса е подкрепата на отличните наука и иновации в Европа. През 2014 г. CureVac спечели първата по рода си награда за иновации. В днешния важен момент поемаме ангажимент да продължим да подкрепяме техните научни и развойни дейности“, каза Мария Габриел.

Технологията на фирмата за ваксини се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата.

CureVac вече е започнала програмата за развитие на ваксина срещу COVID-19 и се очаква начало на клиничните тестове през месец юни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!