Лидерите на основните политически сили в Европейския парламент заявиха днес, че искат да направят върховенството на закона условие за отпускането на фондове от ЕС, предаде Франс прес.

На прицела на евродепутатите са Полша и Унгария, въпреки че не ги назовават изрично. Двете страни получават сериозни субсидии от бюджета на ЕС, но остават глухи, когато Брюксел ги призове да зачитат независимостта на съдебната система, свободата на медиите и правата на малцинствата, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Дойде моментът да се ускори борбата срещу подкопаването на демокрацията, на правовата държава и на основните права в самия център на ЕС", заявиха лидерите на консерваторите, социалдемократите, либералите и Зелените в Европейския парламент.

Писмото им е адресирано до германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на ЕС, както и до Урсула фон дер Лайен, председателката на Европейската комисия, която разпределя бюджета на ЕС на стойност хиляда милиарда евро.

Евродепутатите трябва да одобрят бюджета на ЕС, договорен от лидерите на 27-те страни членки на маратонска среща на върха миналия месец.

Писмото беше публикувано в навечерието на началото на преговорите между ЕП и Съвета на ЕС, които трябва да доведат до постигане на компромис по бюджета. През юли Европарламентът предупреди, че няма да одобри версията, която предложиха страните членки.

Заключителната декларация от срещата на върха на ЕС миналия месец беше доста двусмислена по въпроса за върховенството на закона. Унгарският премиер Виктор Орбан изрази задоволство от използваната формулировка.

В писмото си евродепутатите настояват, че 27-те страни членки трябва да одобрят предложение на ЕП от април 2019 г., в което като условие за отпускането на европейски фондове се поставя спазването на върховенството на закона. Впоследствие тази инициатива беше блокирана от страните членки, припомня АФП.