Членове на Европейския парламент поискаха правото на глас на Унгария в ЕС да бъде отнето заради пътуванията на премиера на страната в Русия и Китай, съобщи „Политико“.

В писмо, получено в редакцията на изданието, 63-ма евродепутати се обръщат до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

В него те пишат, че унгарският премиер Виктор Орбан „вече е причинил значителни щети, като е използвал и злоупотребил с ролята на председателството на ЕС“.  

Припомняме, че Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от Белгия на 1 юли.

Оттогава Орбан предприе самостоятелни „мирни мисии“ в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон и без да е упълномощен за това, като твърдеше, че представлява ЕС.

 

Визитите му обаче предизвикаха недоволство сред европейските лидери.

„Ротационното председателство няма мандат да се ангажира с Русия от името на Европейския съюз. Европейският съвет е категоричен: Русия е агресор, Украйна е жертва. Никакви дискусии за Украйна не могат да се състоят без Украйна“, написа в „Туитър“ Шарл Мишел по повод пътуването на унгарския премиер до Москва.

„Унгарският премиер Виктор Орбан посещава Москва. Политиката на умиротворяване няма да спре Путин. Само единство и решителност ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“, написа от своя страна Урсула фон дер Лайен.

Унгария отказа да изпрати оръжия на Украйна и критикува санкциите на Европейския съюз срещу Русия.