След двудневно спиране на огъня над Мариупол днес обстрелът на металургичния комплекс "Азовстал" беше възобновен. Според различни източници там блокирани остават стотици хора.

През последните два дни за пръв път бяха осъществени хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от завода, със съдействието на ООН и Червения кръст. Според украинския президент от града са изведени стотина души – жени, деца, възрастни и болни хора.

Очаква се по-късно днес те да пристигнат в контролирания от украинската страна Запорожие. Малка група са откарани в контролирано от руските сили селище, но според Москва те са свободни да заминат, където желаят.

Екипът от доброволци на Иван Вервейко помага на украинци с евакуацията, включително и от „Азовстал“.

„Хората, които се евакуират от Мариупол, минават през Ада – т.нар. филтрационни центрове. В тях се проверяват дали са проукраински настроени, имат ли контакти или роднински връзки с наши военни“, обясни Вервейко пред bTV.

Евакуацията от “Азовстал” започна вчера.

“Когато разбрахме, че операцията е все по-близо до нас, стана страшно и се опитахме да си тръгнем. Знаехме за хуманитарните коридори, но не ни пускаха. Два месеца мрак”, разказа Наталия Усманова.

Част от хората се евакуират и към Донецк, но от там твърдят, че не знаят нищо.

„Ние, всъщност, нямаме информация за състоянието на хората, защото операцията се извършва от военните“, заяви Даниил Безсонов.

Междувременно редица западни медии предупреждават, че още една държава може да стане част от конфликта. Според вестник „Таймс“ Русия планира да нахлуе в Молдова на 9 май.

От Външното ни министерство вече препоръчаха да не се пътува към Молдова. Държавата е обозначена като такава с пета, най-висока степен на опасност.

„Предвид влошаващата се среда на сигурност в региона информираме, че Министерството на външните работи повиши нивото на риск за пребиваване и пътуване към страната“, заявиха от МВнР.

Българите на територията на Молдова казват, че ситуацията е напрегната, най-вече около Приднестровието. Миналата седмица там имаше стрелба по сградата на разузнаването.

„Оръжието, с което е стреляно, се притежава от четири държави - Русия, Приднестровието, Габон и Йордания. Разбираме, че не е стреляно от Габон и Йордания, нали? В случая говорим за провокация. населението е много обезпокоено още от 5 март, когато Приднестровието поиска да бъде признато като автономия като Луганск и Донецк“, обясни командированият преподавател по български език в Молдова д-р Мариана Кирова.

Сред останалите в Молдова са и 10 български учители, допълва д-р Кирова.

На този фон украинският президент Зеленски предупреди в интервю за водещ австралийски канал, че Украйна може да загуби десетки милиони тонове зърно заради руската блокада на черноморските пристанища. Според него това ще предизвика продоволствена криза в Европа, Азия и Африка.