Близо 20 години след края на етническия конфликт в страната, Северна Македония може да има премиер от албански произход – Насер Зибери. Новото развитие на политическата ситуация в западната ни съседка идва след оспорвани парламентарни избори, които отредиха решаваща роля на партиите, които представляват най-голямото малцинство.

Вотът беше спечелен от социалдемократите (СДСМ). Партията на премиера Зоран Заев ще бъде представена от 46 депутати, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ получава 44 места в 120-членния парламент. При това разпределение на силите ключова роля ще играе основната политическа сила на албанското малцинство в страната – Демократичният съюз за интеграция.

В рамките на различни коалиции и политически конфигурации, ДСИ от години е във властта – както с евроскептичните консерватори от ВМРО-ДПМНЕ, така и в по-ново време с прогресивната партия на Заев. Междувременно, обаче, се появиха и други партии с претенцията да представляват албанското малцинство.

Темата с етническото представителство е чувствителна в Македония, която през 2001 г. беше на ръба на гражданска война между Армията за национално освобождение и силите за сигурност на Скопие. С Охридското споразумение беше регламентирано представителството на албанското малцинство и бяха гарантирани правата му. Години наред, обаче, някои аспекти от договора останаха само на хартия и това периодично пораждаше напрежение в западната ни съседка.

Ще паднат „последните етнически бариери“

На този фон, лидерът на ДСИ Али Ахмети още от началото на кампанията лансира идеята премиер от албански произход. След вота разговорите в конкретика продължават и вероятно ще се стигне до конкретната номинация. Това заяви самият кандидат за министър-председател от ДСИ – Насер Зибери, тази сутрин в интервю за местната „Слободна Тв“.

„Разбира се, не всички варианти са изключени, всъщност, продуктът от създаването на парламентарно мнозинство е резултат от преговори, но аргументите вървят в посоката, че аз ще съм премиер, защото другите високи постове в държавата са заети от македонци. Трябва да бъде спазван принципа „Победител с победител“, обясни той.

Зибери смята, че държавата „трябва да разруши последните етнически бариери“, защото „това ще засили вътрешния капацитет и държавата ще докаже, че всяка функция е еднакво достъпна за всички. Това би изградило хармонични междуетнически отношения  за вътрешната сигурност и в същото време  установяване на външна политика, която ще доближи страната до НАТО и ЕС“.

Вероятният кандидат за премиер е категоричен, че ще бъде надпартиен.