Ескалация на напрежението между Франция и Великобритания заради спора за правата за риболов след Брекзит. Обединеното кралство дори привика френския посланик за обяснение.

Между Франция и Великобритания може да се разрази търговска война заради достъпа на френски траулери до исторически ползвани риболовни зони.

След като британски траулер беше задържан от Франция, а друг – глобен по време на проверките край Хавър през нощта срещу четвъртък, британският всекидневник „Дейли телеграф“ написа: 

„Запазете спокойствие, мосю Макрон“, а  френският в-к „Фигаро" излезе със заглавие: „Париж е готов за битка, проблемът вече със сигурност е нещо повече от война на думи“.

Париж реагира гневно, след като Лондон отказа да издаде лиценз на десетки френски лодки. От Франция дойдоха заплахи, че ако решението, противоречащо на сделката за Брекзит, не се промени до 2 ноември, ще последва блокиране на британски лодки и ще бъдат затегнати проверките на британски камиони по границите.

„Трябва да говорим на езика на силата, защото, за съжаление, това, изглежда, е единственият език, който разбира това британско правителство“, коментира Клеман Бон, министър на европейските въпроси на Франция.

Франция се закани да прекъсне електроподаването на намиращия се по-близо до нейна територия остров Джърси, зависим от британската корона, макар формално той да не е нито в Обединеното кралство, нито в Европейския съюз. Британското външно министерство определи като „разочароваща“ и „непропорционална“ френската заплаха за санкции.

„Мерките, с които сме заплашени не са съвместими със Споразумението за търговия и сътрудничество или с международно право, и ако бъдат изпълнени, ще бъдат посрещнати с подходящ и съразмерен отговор“, посочи Джордж Юстъс, министър на околната среда на Великобритания.

Въпреки очевидната ескалация, Европейската комисия и страните от ЕС още не са подкрепили призива на Франция за действия срещу Великобритания. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!