“Това е отчаян опит от страна на руския президент в следствие на развоя събитията след военната му агресия в Украйна”. Така ЕС разчита обявяването на референдум в окупираните територии и на частична мобилизация в Русия и добавя, че всеки опит за промяна на границите на Украйна са нарушение на хартата на ООН. 

Според Брюксел Украйна има легитимни основания в рамките на международното право да използва всички средства за защита на суверенитета си.

На път обратно към Европа след общото събрание на ООН в Ню Йорк, европейските лидери реагират на съобщенията от Москва. 

"В тази война има един агресор - Русия, и една нападната страна - Украйна. Подкрепата на ЕС за Украйна остава непоклатима", написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в “Туитър”. 

Еврокомисията също коментира решението на президента Путин за частична мобилизация. 

“Това е ясен знак, че той се интересува единствено от продължаването на тази разрушителна война, с огромни трагични последици по целия свят. Не само в Украйна с извършените зверства, но и във всички останали страни заради енергийната и хранителната криза, предизвикани от войната. Путин не търси решения на тези кризи, а начин да ги задълбочи”, каза говорителят на Европейската комисия Питър Стано. 

Брюксел не съобщава за нови санкции срещу Русия, тъй като 27-те държави членки все още обсъждат възможен общ отговор.