Европейският съюз започна да съкращава финансирането на програми, осъществяващи се в рамките на преговорите за влизане на Турция в ЕС – преди всичко в сферите, в които няма забележим напредък, предаде ДПА, позовавайки се на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Вече спряхме отделни програми, по които нямаше съответен напредък, например в областта на изграждане на правова държава“, заяви вчера Хан.

От 4,45 млрд. евро, предвидени за подкрепа на Турция в периода от 2014 г. до 2020 г., бяха изплатени само 167,3 млн., посочи Хан. Повечето средства се насочват за развитие на гражданското общество, образованието и науката.

Еврокомисарят подчерта, че от правна гледна точка е невъзможно да се спре изцяло финансирането на Турция от ЕС, докато не бъдат прекратени официално преговорите за влизането ѝ в Общността.

Той припомни, че през декември миналата година повечето външни министри от ЕС са подкрепили продължаването на диалога и работата за отстраняване на недостатъците при строежа на правова държава. „В този случай въобще не бихме имали средства за натиск за реформи“, посочи Хан, но заяви, че преговорите за присъединяване „де факто са спрели“.

В интервюто си Ханс определя репресивните мерки в Турция, започнали след опита за преврат през юли, като негативно развитие, несъвместимо със стандартите на ЕС и международното право.

Еврокомисарят по разширяването обаче подчерта, че Турция „остава важен стратегически партньор на ЕС, независимо от състоянието на преговорния процес за встъпването ѝ“ в Общността.

Използвани са материали на БТА