Продължават споровете между страните-членки на Евросъюза дали да направят жест на солидарност към най-нуждаещите се от допълнителни ваксини, сред които и България. По неофициални данни, ако предложението се приеме, страната ни може да получи над 1 милион дози.

Според източници на bTV се върви към положителен развой и приемане на жеста на солидарност, макар и при определени условия.

Става въпрос за 3 милиона дози от общо 10 милиона, които да бъдат заделени само за най-нуждаещите се от допълнителни ваксини страни, които не са използвали пълните си квоти при първоначалните поръчки на РНК ваксините. Това са 5 държави - България, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

Три страни обаче – Австрия, Чехия и Словения, се почувстваха засегнати от това, че не са сред най-печелившите и само, за да не блокират изцяло жеста за солидарност, те също ще трябва да получат известно количество от солидарната квота.

България може да се окаже доста облагодетелствана от този жест на солидарност и да получи около или дори над 1 млн. дози от общо 10 милиона за 27 страни.