Европейският съюз не е склонен да предоговаря условията на сделката за напускане на Великобритания – по този начин председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отговори на призивите на британското правителство за промяна в митническия режим на територията на Ирландия, съобщава Би Би Си.

През 2019 г. Брекзит стана възможен, след като Лондон и Брюксел се споразумяха да няма твърда граница между Северна Ирландия (която е в състава на Обединеното кралство) и Република Ирландия (която е независима държава членка на ЕС). За целта Северна Ирландия остана в единния пазар и трябваше да прилага митнически контрол върху стоките, идващи от останалите територии на кралството.

Вчера, обаче, ресорният министър по въпросите на Брекзит Лорд Фрост представи нов пакет от искания с мотива, че настоящият режим е неработещ. 28-страничният документ включваше премахване на проверките на стоки с крайна дестинация в Северна Ирландия, спиране на изискването за сертификат на храните, лекарствата и промени в правилата за етикетиране в магазините.

Според Фрост проблемите от сегашния режим са толкова дълбоки, че позволяват активирането на текст от споразумението, чрез който да има предоговаряне.

Фон дер Лайен обаче беше непреклонна в социалните мрежи буквално часове след заявката за преговори: „ЕС ще продължи да подхожда творчески и гъвкаво в рамките, заложени от протокола, но няма да допуснем предоговаряне. Трябва заедно да обезпечим стабилността и предвидимостта в Северна Ирландия“.

Очаквано, това доведе до реакция от „Даунинг стрийт“ 10. „Решения няма как да бъдат намерени чрез съществуващите механизми (…) Има голяма възможност да се намерят разумни и практични решения на трудностите, с които се сблъскват хората и бизнесите в Северна Ирландия и да поставим отношенията между Великобритания и ЕС на една по-добра основа. Не очаквахме ЕС да възприеме такъв максималистичен подход – не сме призовавали за премахването на митническия протокол в този случай“, коментира говорителят на премиера Борис Джонсън.

За Великобритания процесите в Северна Ирландия са с много голямо значение. Религиозно поделен между католици и протестанти, островът е арена на насилие от повече от век. Териториите под владението на Короната на практика бяха военна зона до самия край на 90-те, когато сепаратистката групировка ИРА сложи оръжие и Северна Ирландия тръгна по пътя на религиозната търпимост.

Това обаче беше обвързано в голяма степен с повишаването на стандарта на живот, за което и членството в ЕС имаше роля. Неяснотата около Брекзит и потенциалните финансови проблеми в региона обаче могат лесно да отворят старите рани.