Нестихващо напрежение в Северна Ирландия. През последните 10 дни повече от 50 полицаи са ранени, а 10 души са арестувани в резултат на безредици в няколко населени места в страната.

Премиерите на Великобритания и Република Ирландия осъдиха насилието, а правителството на Северна Ирландия се срещна в четвъртък, за да призове за „незабавен и пълен край“ на вълненията, съобщава Би Би Си.

Мнозина в страната и в Европа смятат, че напрежението се подклажда от засиления контрол по границата и митническите усложнения пред търговията след споразумението за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС. Въпреки че няма ясни индикации от кого се организират размириците, мнозина смятат, че в основата им стоят престъпни банди, свързани с лоялистки паравоенни формирования, познати от миналото, добавя „Гардиън“.

„Смутните времена“ в Северна Ирландия, които отнеха живота на над 3500 души

Конфликтът в Северна Ирландия датира от времето, когато тя се отделя от останалата част на Ирландия в началото на 20-те години на XX век и става част от Обединеното кралство.

Въпреки това мнозина в региона не искат да бъдат управлявани от Лондон и се надяват един ден Република Ирландия и Северна Ирландия да се обединят в една страна – Обединена Ирландия. Поддръжниците на идеята са наречени „националисти“, като от техните редици идва Ирландската републиканска армия (ИРА) и са основно от католическото общество в страната.

В Северна Ирландия има и мнозина, които не подкрепят идеята за Обединена Ирландия. Те искат родината им да остане част от Великобритания. Тази част от населението е позната като „юнионисти“, които са основно протестанти, обяснява в свой материал Би Би Си.

След години на преследване и властови репресии до края на 60-те, сепаратистите започват да се организират по-ефективно и да организират различни акции срещу централните власти. В продължение на повече от три десетилетия Северна Ирландия е обхваната от  терористични актове, взривяване на сгради, подпалване на автомобили и побоища по улиците. Това са т.нар „смутни времена“, отнели живота на над 3500 души.

Ситуацията се влошава значително през 1972 г., когато 14 души са убити от британските войски по време на мирно шествие за граждански права, водено от католици и републиканци в Лондондери. Този ден стана известен като Кървавата неделя и години след това мнозина се съмняват, че ще бъде възможно да се постигне мир в Северна Ирландия.

Белфасткото споразумение – лъч надежда в небето от размирици

След години на борба през 90-те години се наблюдава промяна в региона, тъй като ИРА обявява, че ще спре бомбените атентати и нападенията. Това даде възможност на юнионистите и националистите да се опитат да решат проблемите си.

На 10 април 1998 г. – след близо 2 г. преговори и 30 г. конфликт, е подписано т.нар. Споразумение за Разпети петък (известно също като Белфастко споразумение), което спомага за прекратяване на конфликта в региона и цели да балансира сериозните различия на населението в страната.

Договорът е изпълнен с много деликатни компромиси. Според него Северна Ирландия е част от Обединеното кралство и това може да се промени единствено ако обществото поиска това с публичен вот. Споразумението посочва още, че жителите на страната може да имат британско или ирландско гражданство, или и двете едновременно. Паравоенните групировки предават оръжията си, а арестуваните по време на конфликта са освободени.

Според Белфасткото споразумение всички военни гранични пунктове между Република Ирландия и Северна Ирландия трябва да бъдат премахнати, а Великобритания и  Република Ирландия ще са близки партньори в Европейския съюз, така ирландската граница става почти незабележима. 

Какво се случва в момента и какво общо има Брекзит?

Продължаващите пpoтecти в Северна Ирландия ca пpeдизвиĸaни oт тъpгoвcĸoтo cпopaзyмeниe мeждy EC и Beлиĸoбpитaния, или пo-cĸopo oт пocлeдcтвиятa cлeд нeгo. Ceвepнa Иpлaндия, ĸoятo ocтaнa cвoбoднa зoнa oт митничecĸитe пpoвepĸи, влезли в cилa oт 1 янyapи пpи oбмянa нa cтoĸa мeждy двeтe cтpaни, ce пpeвъpнa в бyфepнa зoнa, ĸoятo oбaчe тъpпи нaй-cepиoзни зaгyби.

Cтoĸитe oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo тъpпят cтpoги митничecĸи пpoвepĸи, здpaвни инcпeĸции и ce oблaгaт c aдминиcтpaтивни тaĸcи. Тъй ĸaтo oĸoлo 70% oт cтoĸитe в Ceвepнa Иpлaндия идвaт oт Beлиĸoбpитaния, oбpaзyвaнeтo нa ĸилoмeтpични ĸoлoни пo гpaницитe ce пpeвъpнa в пpoблeм зa житeлитe нa Бeлфacт и Лapн.

Haпpeжeниeтo в paйoнa нa столицата на Северна Ирландия ce зapажда oщe в нaчaлoтo нa фeвpyapи, ĸoгaтo пpивъpжeници нa Бpeĸзит и oпoзиция aтaĸyвaxa гpaничнитe cлyжитeли. Bлacтитe тoгaвa пoexa aнгaжимeнт дa oблeĸчaт митничecĸитe пpoвepĸи или пoнe дa нaмaлят вpeмeтo зa тяx, ĸoeтo oтнeмa cpeднo oĸoлo 8 чaca зa ĸaмиoн. Te зaпoчнaxa изгpaждaнeтo нa нoви мopcĸи ГKΠΠ, зa дa ce yлecнят paбoтaтa нa cлyжитeлитe, a пpoцecитe дa ce ocъщecтвявaт пo-бъpзo. Caмo двe ceдмици пo-ĸъcнo oбaчe paбoтaтa бe cпpянa, cлeд ĸaтo пpoтecтиpaщитe oтнoвo нaпaднaxa cлyжитeлитe, ĸoитo paбoтят тaм.

Правителството на Великобритания бе принудено да промени условията на сделката за Брекзит под натиска на търговци, които предупредиха за евентуално прекъсване на доставката на стоки в светлината на необходимостта от попълване на митнически декларации и подлагане на допълнителни проверки, които в бъдеще заплашват да изпразнят рафтовете на магазините, посочва ТАСС.

Страната се върти в омагьосан кръг – мирът от Разпети петък предвижда да няма да има промяна в статута на Северна Ирландия без съгласието на нейното общество, но мнозина смятат, че отделянето на Обединеното кралство от ЕС нарушава добрия тон на споразумението и пречи на мира в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!