Протестантската общност в Северна Ирландия вече няма абсолютно мнозинство в британската провинция, където крехкият мирен процес лежи върху споделяне на властта между католици и протестанти. Това сочат резултатите от официално преброяване, обявени днес.

Статистиката се появява на фона на поредна нощ на прояви на насилие в Белфаст, предизвикани от разгневени членове на протестантската общност, които протестират срещу решението за сваляне на британското знаме от сградата на кметството в столицата на провинцията.

Проведеното през март 2011 г. преброяване показва, че 48 % от населението на Северна Ирландия се определят като протестанти или отгледани от протестанти, което представлява спад с пет на сто спрямо предишното преброяване от 2001 г., когато това число възлиза на 53 %.

Около 45 % от жителите на провинцията са се определили като католици или отгледани от католици, което е покачване с едно на сто.

Експертите смятат, че една от основните причини за спада в протестантското население е че общността е застаряваща. Други водещи фактори са имиграцията и хората определящи себе си, като не-религиозни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!