Европейският съюз включи руската наемническа група "Вагнер" в списъка си със санкции заради "активно участие в руската агресивна война срещу Украйна", предаде АФП.

Групата "Вагнер", която води битки в опит да превземе украинските градове Бахмут и Соледар, беше включена през февруари в друг санкционен списък на ЕС за нарушаване на човешките права и "дестабилизиране" на държави в Африка.

Европейският съвет заяви, че новият списък със санкции "допълва" предишния.

Според него "Вагнер" е добавен наново в списъка "за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Частната армия е включена два пъти в списъка и това означава, че "подчертава международното измерение и сериозността на дейностите на групата, както и дестабилизиращото ѝ въздействие върху държавите, в които действа", се казва в изявление на Съвета.

От съвета добавиха към списъка си със санкции и РИА ФАН - руска медия, която е част от медийната група Patriot, чийто управителен съвет се ръководи от Евгений Пригожин - ръководител на "Вагнер".

Руска неправителствена организация и дезертьор от "Вагнер" твърдят, че бойците на "Вагнер" са отговорни за предполагаемото обезглавяване на украински военнопленник, чийто видеозапис предизвика осъждане от страна на Украйна и служители на ООН.

Пригожин отхвърли тези твърдения. Русия заяви, че е започнала разследване на кадрите.

Физическите и юридическите лица, включени в списъка със санкции на Европейския съюз, подлежат на замразяване на активите в ЕС, забрана за пътуване и забрана за всяко лице или фирма от ЕС да им предоставя средства.

През изминалата година ЕС прие 10 последователни пакета от санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.